PVV: varkenshouder test dieren op KVP

Varkenshouders worden opgeroepen om gebruik te maken van uitsluitingsdiagnostiek om duidelijkheid te krijgen over klassieke varkenspest (KVP). Dat kan zonder beperkingen voor het varkensbedrijf, meldt Productschap Vee en Vlees (PVV).

De laboratoriumkosten worden vergoed uit het diergezondheidsfonds (DGF). De eigen dierenarts kan de bloedmonsters nemen - zes monsters van evenzoveel zieke dieren - en deze rechtstreeks naar het laboratorium van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) sturen.

De kosten van de dierenarts voor het bloed tappen en de inzendkosten van de monsters komen voor rekening van de varkenshouder. Zolang het onderzoek van de uitsluitingsdiagnostiek loopt, zijn er geen beperkingen voor het bedrijf.

Uitslag

De bloedmonsters worden over het algemeen binnen een of twee werkdagen getest op het KVP-virus, waarna de uitslag binnen een dag bekend is. Het rapport met de uitslag wordt diezelfde dag aan de dierenarts als pdf gemaild of gefaxt, geeft PVV aan.

Het is sinds 2006, toen er in Duitsland varkenspest heerste vlak over onze oostgrens, is het mogelijk om varkenspest uit te sluiten met een snelle PCR-test: bloedmonsters.

NVWA

De monsters worden in het laboratorium onderzocht zonder dat het bedrijf voor een paar dagen wordt stilgelegd. Dat gebeurt bovendien zonder bezoek van een specialistenteam van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer