DBV: Enten in plaats doden

Het Deutsch Bauern Verband gaat zich sterk maken voor de afzet van vlees van tegen varkenspest gevaccineerde dieren. 'Enten in plaats van doden', aldus DBV.

DBV%3A+Enten+in+plaats+doden
©

Het DBV staat op het standpunt dat de medische vooruitgang - veilige entstoffen - ten gunste van varkens moet worden ingezet. Voorwaarde is wel, aldus DBV, dat in binnen- en buitenland sprake is van volledige acceptatie.

DBV weet zich gesteund door het Duits ministerie van Landbouw. Tijdens de Veredelingsdag van DBV in Schweringen stond dr. Karin Schwabenbauer van het ministerie stil bij het belang van acceptatie van gevaccineerd vlees in Europa.

Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij is blij met de veranderende houding van onze Oosterburen. In Nederland is sinds de laatste uitbraak in 1997/1998 veel weerstand tegen het onnodig doden van grote aantallen dieren.

Non-vaccinatie

In 1986 werd binnen de EU een non-vaccinatiebeleid afgesproken. Doel hiervan was de schade door vaccinatiekosten en exportbeperkingen te verminderen. In 1989 werd Nederland officieel varkenspestvrij verklaard.

De uitbraak van 1997/98 liet vervolgens zien dat een uitbraak in een gevoelige populatie ook desastreuze gevolgen kan hebben. Sindsdien is herziening van het non-vaccinatiebeleid regelmatig onderwerp van gesprek.

Met het gescheiden afzetten en verwerken van gevaccineerde en niet-gevaccineerde varkens en vlees zijn extra kosten gemoeid. Het LEI berekende dat die afhankelijk van het volume en het afzetkanaal liggen tussen €0,60 en €1,69 per kilo vlees.

Het eerste overleg met een Duitse delegatie over de afzet van gevaccineerde varkens en vlees staat gepland voor 6 november.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer