Veenkoloniale+grond+vruchtbaarder+met+klei
© Nieuwe Oogst

Veenkoloniale grond vruchtbaarder met klei

Boeren in de Veenkoloniën gaan met 20 tot 50 ton klei per hectare de vruchtbaarheid van de grond verbeteren. De aanpak lijkt kansrijk.

Doel van praktijknetwerk 'Klei voor de Veenkoloniën' is vooral om de economische haalbaarheid te onderzoeken. Maandagavond was er een informatiebijeenkomst in Eerste Exloërmond.

Initiatiefnemer is akkerbouwer Harbert ten Have uit Eerste Exloërmond. Hij heeft een Veenkoloniaal akkerbouwbedrijf van 48 hectare en denkt dat 20 hectare wel klei kan gebruiken. De grond is droogte- en stuifgevoelig.

Kosten en opbrengsten

Harm de Vries van Ringadvies begeleidt het praktijknetwerk. 'Klei heeft effect op de bodemvruchtbaarheid. In het kader van het praktijknetwerk willen we de kosten en opbrengsten in beeld krijgen. Is klei naar de Veenkoloniën halen economisch haalbaar?'

In Veenkoloniale grond is het aandeel kleimineralen meestal maar 2 tot 5 procent. 'Het moet naar ongeveer 10 procent om de grond niet te laten stuiven', geeft biogeoloog Gino Smeulders aan.

Akkerbouwers moeten niet zomaar een partij klei kopen en op het land verdelen. 'Tussen de 11 en 20 procent kleideeltjes is er kans op verslemping van de bodem', waarschuwt Smeulders.

Deelnemers

De beschikbaarheid van klei lijkt geen probleem. Er zijn nog wel de nodige vragen. Het praktijknetwerk kan nog deelnemers gebruiken om deze vragen te onderzoeken. Meer informatie: hdevries@ringadvies.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 5°
  50 %
 • Donderdag
  5° / 4°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 4°
  70 %
Meer weer