Tot 200 euro extra in Veenkoloniën

Opbrengstniveaus van 12 ton aardappelzetmeel, 15 ton suiker en 10 ton tarwe in 2020 zijn ambitieuze doelstellingen voor de veenkoloniale akkerbouw. Optimalisatie van het bouwplan kan lonen en verschillen opleveren tot 200 euro per hectare per jaar.

Tot+200+euro+extra+in+Veenkoloni%C3%ABn
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit project Klimaatbestendige Veenkoloniën, dat aansluit op de ontwikkelingen rondom het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid, klimaatsverandering en bodemverbetering.

In Valthermond werden gisteren de technische mogelijkheden en de economische uitwerking gepresenteerd.

Opbrengstniveau

Doel van het project is te komen tot een duurzame, rendabele landbouwproductie met een constant hoog opbrengstniveau.

De huidige trendmatige verhoging van de opbrengsten richting 9 ton zetmeel, 13 ton suiker en 8 ton tarwe per hectare in 2020 is niet voldoende.

Scenario's

Henri Prins van het LEI en Klaas Wijnholds van PPO hebben verschillende scenario’s uitgewerkt. Het gaat onder andere om aanpassing van het bouwplan, verbeteren van de bodemstructuur, aanvoer organische stof, bodemgezondheid, beregening en bemesting.

Per scenario is gekeken naar de technische uitkomsten en de financiële resultaten. Daaruit blijkt onder andere dat een vierde gewas in de vorm van graszaad en zaaiuien mogelijkheden biedt. Tegelijk is het organische stofgehalte van de bodem op peil te houden.

Stikstoftekort

Uit de scenariostudie blijkt dat optimalisatie van het bouwplan niet past binnen de mestwetgeving. De bouwplannen komen gemiddeld 25 kilo stikstof per hectare tekort. De fosfaatnormen zijn (net) niet beperkend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer