Vergister Stadskanaal overschrijdt geurnorm

De biovergister van melkveehouder Joop Westerveld en akkerbouwer Henk Jan te Velde uit Stadskanaal overschrijdt de geurnormen. Dat blijkt uit onderzoek dat gemeente Stadskanaal liet uitvoeren.

Omwonenden klaagden al langer over geuroverlast. De eigenaren moeten voor 1 december maatregelen nemen om de overlast te verminderen. Westerveld en Te Velde willen de overlast tegengaan door de vulinstallatie aan te passen.

‘In plaats van twee keer per dag willen we de silo een keer per dag vullen’, stelt Westerveld. Ook kijken ze of de vulinstallatie kan worden afgedekt.

Ziekenhuis

De vergister is sinds oktober in bedrijf. De warmte die vrijkomt leveren de boeren aan het ziekenhuis in Stadskanaal. Volgens Westerveld draait de biovergister technisch goed.

Hij wijt de geurhinder vooral aan veranderende marktomstandigheden. 'Waar de vergisters eerder alleen maïs vergistten, gaan er nu ook goedkopere producten in als uienschillen en kippenmest. Dat stinkt meer dan maïs.'

Samen uitkomen

Dat gemeente Standskanaal erboven op zit, is volgens Westerveld terecht. ‘Je wilt een woonwijk niet continu overlast bezorgen. We moeten er samen uitkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer