Meerderheid Polen en Bulgaren keert terug

Iets minder dan de helft van de Polen en iets meer dan een kwart van de Bulgaren denkt in Nederland te blijven. Dat is een van de conclusies uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).


De meeste Polen (61 procent) die zich in de afgelopen anderhalf jaar hebben laten registreren in het bevolkingsregister, hadden het echter meer naar hun zin in hun thuisland.

Van de Bulgaren die migreren naar Nederland vinden de meesten juist dat hun levenssituatie is verbeterd (66 procent). Het is een van de vele verschillen tussen de twee groepen, zo blijkt uit het rapport.

Nauwelijks discriminatie

De Bulgaren ervaren bijvoorbeeld nauwelijks discriminatie en werken vaker als zelfstandig ondernemer. Ze hebben minder vaak een baan en doen minder vaak moeite om Nederlands te leren dan hun Poolse medemigranten.

Anderzijds hebben beide groepen moeite om Nederlands te verstaan; twee op de drie kan de taal niet of nauwelijks volgen. Ook doen beide groepen vaak laaggewaardeerd werk.

Laagopgeleid

Dat geldt ook voor de hoger opgeleide Polen, zo blijkt. De meeste Bulgaren zijn laagopgeleid, vooral onder de Turkse minderheid uit Bulgarije is het opleidingsniveau laag. Ongeveer de helft van de Bulgaren heeft dan ook maar werk in Nederland.

De Bulgaren die wel werk hebben, werken vaak weinig uren per week. Het salaris is echter een stuk hoger dan in het thuisland.

Hoewel het merendeel van de migranten weer vertrekt op termijn, groeit het aantal Polen en Bulgaren in Nederland. Er zijn er nu respectievelijk 111.000 en 21.000.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer