Arbeid toegevoed aan GlobalGAP

Groente- en fruittelers kunnen met een extra certificaat aan de retail duidelijk maken dat zij voldoen aan de eisen van goede arbeidsomstandigheden en werkgeverschap op hun bedrijf. Het gaat om een uitbreiding van het certificaat GlobalGAP met een sociale paragraaf.

GlobalGAP geeft voor Nederland goedkeuring aan de arbeidsmodule GRASP (GlobalGAP Risk Assesment on Social Practice). Het is een aanvulling op het huidige GlobalGAP-certificaat.

Telers kunnen de 'ad-on' op vrijwillige basis aanvragen. De GRASP module beoordeelt of de onderneming voldoet aan een aantal eisen op het gebied van onder meer personeel- en loonadministratie, pensioenen en uitbesteding van werk.

Vraag

Tien landen maken al gebruik van de module, die in eerste instantie is uitgewerkt voor ontwikkelingslanden buiten de Europese Unie.

Bij de afzet van hun producten binnen Europa kregen Nederlandse bedrijven ook steeds vaker te maken met de vraag naar certificatie op sociale onderdelen van de bedrijfsvoering.

'Op verzoek van bedrijven hebben we de module voor de Nederlandse situatie uitgewerkt. We zijn er blij mee dat het vanaf nu beschikbaar is en dat erop is te certificeren', zegt Ad Klaassen, voorzitter van de Nationale Technische Werkgroep (NTWG) van GlobalGAP.

Training

Certificerende instellingen begonnen afgelopen maanden met de training om een audit voor GRASP uit te voeren. De komende tijd zullen bij de (teelt)bedrijven de eerste audits plaatsvinden.

Daarna is hun GlobalGAP-certificatie van het betreffende bedrijf uitgebreid met de sociale paragraaf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer