Weer toezicht NVWA op veetransporten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet op zoek naar dierenartsen, want per 1 januari gaat de dienst weer toezicht houden op diertransporten.

Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vandaag bekend.

Dijksma komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer die wil dat de overheid toeziet op de veetransporten en niet de sector zelf.

Sinds 2011 hanteert de sector een kwaliteitssysteem om het welzijn van de dieren tijdens het vervoer te garanderen en de verspreiding van dierziekten te voorkomen.

Verbeteringen

Maar volgens de bewindsvrouw zijn het dierenwelzijn en de diergezondheid nu niet goed genoeg gewaarborgd en zij wil verbeteringen zien.

Alleen als de sector kan garanderen dat alle tekortkomingen zijn verholpen, is Dijksma bereid nog eens over haar besluit na te denken.

De NVWA is nu op zoek naar dierenartsen om twintig arbeidsplaatsen te vervullen die nodig zijn om per 1 januari zogeheten klepcontroles uit te voeren bij vertrekkende varkenstransporten.

Gesleep

Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is verheugd. 'Snelheidscontroles leg je ook niet in handen van de Bovag of de ANWB. We zijn blij dat het toezicht eindelijk weer terugkomt bij de overheid en zullen ons blijven inzetten om het gesleep met dieren te stoppen. Dieren worden uren - regelmatig dagenlang - in overvolle vrachtwagens gestopt op weg naar het goedkoopste slachthuis.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer