Erik+Stegink+wint+prijs+met+papierdoseerder
©

Erik Stegink wint prijs met papierdoseerder

Het Innovatiefonds Farmers for Farmers beloont de automatische papierdoseerder van varkenshouder Erik Stegink uit Bathmen als 'baanbrekende innovatie' met 5.000 euro.

'Ik ga in Sterksel graag met de automatische papierdoseerder aan de slag', was de spontane reactie van jurylid Daan Somers, bedrijfsleider op VIC Sterksel.

'Staartbijten helemaal voorkomen lukt nog niemand en papier is een goed hulpmiddel, dus deze automatisering is wel een prijs waard’, licht hij de keuze toe.

Rollen papier

Stegink, tevens columnist in vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst, vernieuwt zijn bedrijf continu. Hij testte de papierdoseerder al met rollen papier die boven het hok hangen.

Deze rollen wil hij verder ontwikkelen, zodat ze automatisch het papier doseren. Stegink test het nu ook bij zeugen, waar het wellicht een functie kan hebben als nest- en wroetmateriaal.

Aanmoedigingsprijs

Nog drie innovaties ontvangen een aanmoedigingsprijs van 1.000 euro. Het gaat om hergebruik van warmte in de melkkoeling door Janbert Esselink uit Lochem, een melkvoersysteem bij vleeskalveren van Hans Luijerink uit Overdinkel en een bakjesreiniger voor biggen.

Die laatste innovatie werd bedacht door een medewerker van een zeugenbedrijf in het Zeeuwse Baarland, Alfred Vlagsma. De bakjesreiniger reinigt in tien minuten alle biggenvoerbakjes.

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer