Antibioticagebruik daalt verder

Het antibioticagebruik in de veehouderij is ten opzichte van 2007 met 56 procent gedaald. Ook de resistentieniveaus in dierlijke organismen namen daarmee af.

Antibioticagebruik+daalt+verder
© Twan Wiermans

De verkoop van antibiotica voor de veehouderij daalde sinds 2009 met bijna de helft, meldt Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) in de nieuwste Maran-rapportage.

Dat werd vandaag gepresenteerd tijdens het jaarlijkse symposium van Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB).

Doelstelling

Werd in 2009 nog 495 ton verkocht, in 2012 was dit gedaald tot 249 ton. De doelstelling om de verkoop ten opzichte van 2009 in 2013 te halveren, is daarmee vorig jaar al nagenoeg gehaald.

SDa concludeert dat antibiotica in de jaren hiervoor inderdaad vaak overmatig werden gebruikt als goedkoop beheersmiddel, in plaats van waar het voor is bedoeld :behandeling van zieke dieren.

Fuoroquinolonen en cefalosporines

Het minimaliseren van antibiotica in de veehouderij is dus heel goed mogelijk, menen de onderzoekers. In de veehouderij is het gebruik van fluoroquinolonen en derde en vierde generatie cefalosporines inmiddels tot een minimum beperkt.

Zorgen zijn er wel over de toenemende antibioticaresistentie in de humane sector. Het rapport spreekt van een ‘alarmerend hoge resistentie’. Aangescherpt beleid is nodig om dit een halt toe te roepen, stellen de onderzoekers.

Klik voor Maran-rapportage op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer