NAJK bezoekt Kenia (2)

Een groep jonge boeren en tuinders van de NAJK is van 2 tot 13 juni op studiereis in Kenia. Deze trip heeft tot doel de landbouw in Kenia in breed perspectief te bestuderen. Wolter Neutel houdt van de reis een weblog bij.

NAJK+bezoekt+Kenia+%282%29
© NAJK

Grote en kleine bedrijven zullen worden bezocht, evenals verwerkende bedrijven, boerenorganisaties en een agrarische school.

Op die manier hopen we een beeld te krijgen van de kansen en bedreigingen van de landbouw in Kenia. Het centrale thema waarop we focussen is voedselzekerheid.

Verslag 4 juni

De tweede dag begon met een presentatie van de Rabobank Foundation. Dit is onderdeel van de Rabobank. Zij financieren agrarische projecten in ontwikkelingslanden. Hun krediet komt van de Rabobankfilialen uit Nederland, die verplicht zijn een deel van hun winst af te staan. Martine Jansen houdt zich bezig met Kenia. Zij financieren in dit land tien projecten waar gemiddeld 3 ton per project mee gemoeid is. De Rabobank wil hiermee boeren financieren en verenigen in coöperaties.

Geld en hulp die hard nodig zijn, want de Keniaanse landbouw is kleinschalig met veel verschillende takken en weinig specialisatie. Een gemiddeld agrarisch bedrijf telt ongeveer tien koeien, enkele schapen, geiten en kippen. Verder telen boeren vaak nog enkele fruitsoorten. Er zijn 1,8 miljoen boeren in het land. Driekwart van de bevolking werkt in de landbouwsector.

De arbeid is goedkoop. Een gemiddelde werknemer in de landbouw verdient 3 euro per dag. Water is een belangrijk issue in de landbouw. Hoewel er gemiddeld 1.000 millimeter per jaar valt, weten de Kenianen dit moeilijk op te vangen en op te slaan.

Kansen Nederlandse ondernemers

Biedt het land kansen voor Nederlandse ondernemers? Volop, volgens Mutua Waema. Hij is van Rabobank Foundation. Je moet wel een pionier zijn. Het ontbreekt aan een vaste afzetstructuur voor vlees en zuivel. Om de markt op te gaan is het verstandig om een Keniaanse businesspartner te hebben. Iemand die bekend is met de mentaliteit en het zaken doen. Want Kenianen staan open voor zaken, is de mening van Rien Geuze. De adviseur van Agriterra typeert Kenianen als de Nederlanders van Oost- Afrika. Mensen die vooruit willen en bereid zijn om te werken.

Volgens Geuze groeit de middenklasse van de bevolking hard, wat veel mogelijkheden biedt voor de afzet van melk en vlees. Al plaatst hij de kanttekening dat het land van een heel laag niveau komt en je de cijfers relatief moet zien. Een van de potentiële groeimarkten is varkensvlees. Het is na kip de meest gegeten vleessoort in Kenia. De varkenshouderij staat nog in de kinderschoenen. Moderne en professionele varkensbedrijven ontbreken en de enige slachterij van het land, Farmers Choice, neemt niet steevast de varkens af. Een Nederlandse varkenshouder die aanpakt en organiseert is daarom dringend gevraagd.

Wolter Neutel, NAJK

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer