Rli%3A+natuur+moet+grootschaliger
© Leonie Vaarhorst

Rli: natuur moet grootschaliger

Nederland moet investeren in grote landschappelijke natuurgebieden. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een binnenkort uit te brengen advies aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Uit wetenschappelijke onderzoek blijkt dat de natuur in Nederland veel te kleinschalig wordt beheerd, stelt Rli in haar rapport dat in handen is van dagblad Trouw.

Er gaan bijvoorbeeld jaarlijks tientallen miljoenen euro's naar boeren die hun akkerranden met wilde bloemen inzaaien of later maaien om weidevogels te sparen. Deze maatregelen hebben voor de natuur echter geen enkele zin, als er in die omgeving ook bemest en gespoten wordt, stelt de raad.

Wildernis

Ook het alleen beschermen van dier- en plantensoorten is weinig effectief. De commissie voelt meer voor investeringen in grote kerngebieden, van wildernis tot kleinschalig agrarisch landschap, met een eigen aangepaste waterhuishouding.

In en rond die gebieden moeten de ammoniakuitstoot en het gebruik van bestrijdingsmiddelen aan banden zijn gelegd. Pas daarna is natuurbeheer effectief.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer