Leden akkoord met nieuwe bestuursstructuur

Leden van bloemenveiling FloraHolland hebben donderdag ingestemd met een wijziging van de bestuurlijke structuur van de coöperatie. Het bestuur en de raad van commissarissen worden samengevoegd. Leden zijn sterk verdeeld over de wijziging.

De bedrijfsvoering van de veilingcoöperatie is omvangrijker, internationaler en complexer geworden, stelt het veilingbestuur. Een goede besturing vraagt om dagelijkse betrokkenheid en daarom heeft de coöperatie een directie.

Op dit moment heeft FloraHolland een bestuur dat namens de leden de directie controleert. De raad van commissarissen (RvC) houdt vervolgens toezicht op het bestuur. Dat is dubbelop, vindt het bestuur.

Controlerende positie

Een andere reden voor de verandering is de invoering van een nieuwe adviesstructuur in 2012. Voorheen toetste de directie het beleid alleen bij het bestuur.

Nu er adviesraden, FloraHolland Productcommissie (FPC) en Regional Advisory Committees (RAC’s) zijn, bestaande uit coöperatieleden, toetsen de leden zelf het beleid. Het bestuur heeft daardoor een nog meer controlerende positie gekregen.

Grip

De leden voelden wel voor het samenvoegen van de raad van commissarissen en het bestuur, maar de structuurwijziging had wat voeten in de aarde. Een aantal leden vreest dat de leden zonder bestuur de grip op de coöperatie verliezen en zijn overgeleverd aan de grillen van de directie.

De twijfel werd gereflecteerd in de stemverhouding. Van de aanwezige leden stemde 71 procent voor de wijziging, 29 procent wees het plan af. De nieuwe raad begint 1 januari 2014.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer