Slecht jaar weidevogels Crangeweer

Het is een slecht jaar voor de weidevogels in de polder Crangeweer bij Stedum. 'Het is rustiger dan andere jaren. De weidevogels hadden het door de kou zwaar', stelt agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk.

ANV Wierde & Dijk legde afgelopen winter een tweede plasdrasgebied aan. De kade langs het Westerwijtwerdermaar werd omgevormd tot een natuurvriendelijke oever.

'Boeren moesten machteloos toekijken. Kruidenrijke vegetaties, plasdras, verlaat maaien en optimaal mozaïekbeheer kunnen deze klappen niet opvangen', stelt een woordvoerder van de agrarische natuurvereniging.

Grutto's

'Door de aanhoudende vorst zijn vooral de kieviten later gaan broeden. De grutto is na het opvetten in Nederland onverrichter zake teruggevlogen naar het warme zuiden. De vogels die bleven zijn minder gaan broeden door de lagere temperaturen.'

Ook het voedselaanbod voor de pullen liep ver achter bij de vraag.

'De jongen zijn afhankelijk van insecten en gek op de gele strontvlieg. Maar door de kou kwam de insectentoevoer niet op gang. Er van uitgaande dat een gruttojong in de top van de groeispurt tot tienduizend insecten per dag nodig heeft, kun je nagaan wat voor desastreuze gevolgen dit heeft voor de populatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer