Nederlandse kip kan concurreren met rest

De Nederlandse kostprijs voor het houden en slachten van vleeskuikens is vergelijkbaar met Duitsland, maar lager dan in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Nederlandse+kip+kan+concurreren+met+rest
© Marcel Bekken

In vergelijking met concurrent Polen is de kostprijs hoger. Om concurrerend te blijven, zal het Nederlandse product zich moeten onderscheiden op basis van een meer duurzame productie met een hoger niveau van dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Dat blijkt uit LEI Wageningen UR-onderzoek naar de concurrentiekracht van de Nederlandse pluimveevleessector in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Productschap Pluimvee en Eieren.

Kuikenvlees

Kuikenvlees wordt voor meer dan de helft geëxporteerd, waarbij Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de belangrijkste bestemmingen zijn.

De Nederlandse pluimveevleesketen kent een lagere voerprijs, goede technische resultaten in de primaire sector en een efficiënte ketenorganisatie van de slachterijen die retailmarkten goed weet te bedienen, concluderen de onderzoekers.

Mestafzetkosten

Ongunstig zijn de mestafzetkosten en de hogere energiekosten (energiebelasting). De vergelijking is gemaakt voor het gangbare kuikenvlees.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer