MSD%3A+vrouwen%2Durine+Brazili%C3%AB+voor+zeugen
© rnw.nl

MSD: vrouwen-urine Brazilië voor zeugen

In Brazilië is urine van zwangere vrouwen jarenlang gebruikt voor de productie van een middel om zeugen in de varkensindustrie sneller biggen te laten krijgen.

Zwangere vrouwen die meededen aan programma 'Moeders voor Moeders' in Brazilië, zijn zo jarenlang misleid door het farmaceutische bedrijf MSD en zijn voorganger Organon in Nederland, meldt de Volkskrant.

De vrouwen dachten dat uit de hormonen in hun urine een geneesmiddel werd gemaakt voor vrouwen met zwangerschapsproblemen.

PG600

Het gebruik van dat middel, PG600, is legaal, maar in biologische varkenshouderijen is het taboe omdat een kunstmatig snelle zwangerschap de zeugen te zwaar zou belasten.

Het 'Moeders voor Moeders'-programma in Brazilië is in 1986 opgezet nadat de Nederlandse campagne in opspraak was geraakt door het gebruik van het ingezamelde hormoon in de varkenshouderij.

De Volkskrant stelt dat Organon, dat later is overgenomen door MSD, daarna is overgestapt op hormonen uit de Braziliaanse inzamelingsactie.

Nodig

MSD geeft toe dat de Braziliaanse vrouwen niet over het juiste gebruik van de ingezamelde HCG-hormonen zijn ingelicht. Het bedrijf is nu bezig een programma te ontwerpen waarin vrouwen wel op de hoogte worden gesteld.

Het menselijk hormoon voor de productie van PG600 is volgens het bedrijf 'nu eenmaal nodig is'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer