NVWA+checkt+groepshuisvesting
© Nieuwe Oogst

NVWA checkt groepshuisvesting

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert vanaf 1 oktober inspecties uit op zeugenbedrijven. Het gaat om bedrijven die mogelijk de deadline van 1 januari 2013 niet halen.

Bedrijven met zeugen ontvingen een brief waarin wordt gevraagd via Verklaring Groepshuisvesting de huidige situatie en die per 1 januari 2013 aan te geven.

Het formulier kan tot 19 september worden ingestuurd. Op basis hiervan plant de NVWA de inspecties in.

Introductiemoment

Directie Regelingen adviseert varkenshouders die wel groepshuisvesting hebben, maar nog niet het juiste introductiemoment hanteren, dit kenbaar te maken via de verklaring. Bij 'toelichting' kan de zeugenhouder dit aangeven.

Op basis van de verklaring worden deze bedrijven uit de inventarisatie gefilterd. Die worden vervolgens behandeld conform de groep die aangeeft dat ze groepshuisvesting heeft en zeugen 4 dagen na dekken introduceert in de groep.

Inspectie

'In principe krijgt zo'n ondernemer dan geen inspectie', geeft Celia Steegmann van het DR-loket aan. De pre-inspectie moet duidelijk maken op hoeveel bedrijven groepshuisvesting aanwezig is, dan wel hoeveel daaraan voor 1 januari voldoen.

Invullen van de verklaring is niet verplicht, maar bedrijven die dat niet doen, kunnen een inspectie verwachten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer