%27Boven%2DEuropese+eis+hoort+in+concept%27
© Ruud Ploeg

'Boven-Europese eis hoort in concept'

'Boven-Europese eisen als de vierdagen eis horen thuis in een concept’, vindt zeugenhouder Johnny Hogenkamp in Dalfsen. Houdt Nederland daaraan vast, dan prijst het land zich volledig uit de markt.

Bovendien ondergraven boven-Europese eisen concepten. 'Terwijl voor de jus in de markt en het aanjagen van innovaties concepten enorm belangrijk zijn’, stelt Hogenkamp. Hij plaatst zijn zeugen al bijna 25 jaar op vier dagen na het dekken terug in de groep.

Hij hoort bij de eerste golf ondernemers die eind jaren tachtig investeerden in groepshuisvesting voor zeugen. 'Het leek er toen op dat groepshuisvesting binnen een paar jaar verplicht zou worden.'

Plus €60.000

Hogenkamps varkens gaan sinds vier jaar via Tönnies-dochter Weidemark in Sögel naar de Engelse supermarktketen Tesco. Door binnen het concept te leveren, wordt er anderhalve euro per varken geplust. Hogenkamp: ‘Voor ons toch 60.000 euro per jaar’.

Een fors bedrag, dat Hogenkamp sterkt in zijn overtuiging: Boven-Europese eisen horen volgens hem in een concept. ‘Ik vind het essentieel dat onze belangenbehartigers daaraan vasthouden. Geef nu geen vrijbrief af; de volgende stap - zeugen los in het kraamhok – zit eraan te komen.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer