ABN AMRO: hogere varkensprijs in 2013

De prijs van varkens wordt korte termijn hoger. Tevens gaan de voerprijzen, behoudens extreme weersomstandigheden, in de tweede helft van 2013 dalen.

Dat meldt ABN Amro in de sectorrapportage 'Visie op Agrarisch'. Op de korte termijn verwacht ABN Amro een krimp van de vraag naar vlees vanwege de druk op de koopkracht in Europa. Ook varkensvlees heeft er last van.

Hier staat echter een aanboddaling tegenover. Diverse varkensbedrijven in Europa kunnen namelijk niet voldoen aan de eisen van groepshuisvesting en moeten stoppen. ABN Amro verwacht daarom een stijging van de varkensprijs op de korte termijn.

Volatiele oerprijzen

Op de lange termijn voorziet de bank een historisch gezien hoger prijsniveau van veevoer als gevolg van een toename van de mondiale vraag naar agrarische grondstoffen.

Volgens ABN Amro staat de varkenshouder voor de uitdaging om de kostprijs en de gevoeligheid voor prijsschommelingen van varkens en veevoer te drukken. Verder moet branche voldoende mestverwerkingscapaciteit ontwikkelen, wat de kans vergroot dat de dierrechten komen te vervallen in 2015.

Toegevoegde waarde

Uiteindelijk daalt het aantal bedrijven, neemt de gemiddelde grootte toe en daalt de totale varkensproductie. Tot slot vindt ABN Amro dat het creëren van toegevoegde waarde voor de positie van de Nederlandse varkenshouder cruciaal is.

Bij de verwaarding van varkensvlees spelen maatschappelijke wensen betreffende dierenwelzijn, milieu-impact en de gezondheid van mens en dier een belangrijke rol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer