PPE: zorgvuldigheid antibioticadiscussie

Antibioticaresiduen worden niet in kippenvlees aangetoond. Er gelden goede regels voor controle op aanwezigheid ervan, verzekert Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Het productschap reageert daarmee op een persbericht van Wakker Dier dat Nederlandse ziekenhuizen gangbare kip schrappen van het menu.

Aanleiding voor dit besluit zou zijn dat gangbare kippen veel antibiotica krijgen toegediend. 'Antibioticaresiduen worden echter niet in kippenvlees aangetoond', benadrukt PPE.

'Het is van belang dat we deze ingewikkelde en belangrijke discussie daarom voeren op basis van de juiste feiten.'

Resistente bacteriën

Het probleem is volgens het productschap niet de controle op antibioticaresiduen. 'Waar we hier wel over praten, is het ontstaan van resistente bacteriën.'

Het overvloedig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica bij de mens zelf kan zorgen voor resistentie, geeft PPE aan. Resistente bacteriën kunnen ook in het buitenland worden opgedaan, net als er sprake kan zijn van overdracht van resistente bacteriën uit de veehouderij.

Onderzoek

Het is niet duidelijk welke bron voor de meeste problemen zorgt bij de mens, verklaart het productschap.

'Hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan. Het is dan ook een breder probleem dan alleen van de kippensector, een suggestie die nu nogal eens wordt gewekt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer