Eric Douma: 'Duurzaam via eerlijk model'

LTO Noord Varkenshouderij heeft een nieuwe voorzitter: de voorzittershamer is vanaf 1 januari voor Eric Douma uit Oosterwolde.

Eric+Douma%3A+%27Duurzaam+via+eerlijk+model%27
© Marten Sandburg

Centraal in zijn belangenbehartiging staat het ondersteunen van ondernemerschap. Dat moet renderen. Zowel in financiële als in maatschappelijke zin. Duurzaam ondernemen is de toekomst. Daarvan is Douma overtuigd. ‘

De weg daar naar toe is een eerlijk verdienmodel. Mijn ambitie is de basis die we hebben gelegd met ngo’s en supermarkten verder uit te bouwen om zo de kansen die in de markt liggen voor de varkenshouderij te verzilveren’, zegt Douma.

Wat hem betreft is de tijd van praten voorbij. De basis ligt er. Nu moet er worden gebouwd en moeten ngo’s en supermarkten concreet over de brug komen. ‘Alle investeringen die we de afgelopen jaren hebben gedaan, moeten ons nu economisch wat gaan brengen’, waarschuwt Douma.

Gezond vlees

Na twintig jaar meedraaien in bestuurlijke circuits kent Douma het klappen van de zweep zo langzamerhand wel een beetje. Wat hij daarvan heeft geleerd?
‘Ik ben feller geworden op onze corebusiness: het produceren van een gezond en lekker stukje vlees. Al het andere valt onder randvoorwaarden.’

Nederlandse varkenshouders voldoen aan de EU-wetten en hebben geen problemen met bovenwettelijke eisen, mits die uit de markt of door de maatschappij worden betaald. Produceren met het gezicht naar markt en maatschappij, noemt Douma dat.

Of anders gezegd: ‘Ketensamenwerking wordt een wezenlijk onderdeel van een toekomstbestendig verdienmodel. Een verregaande samenwerking tussen de sector, het bedrijfsleven (toeleveranciers, slachterij en retailer), de ngo’s, onderzoek en onderwijs dat moet uitmonden in een betere beloning van de varkenshouder’, zegt Douma.

Op twitter

Eric Douma staat voor ondernemen, verbinden en netwerken. Hij houdt van een open communicatie, korte lijnen en snelle acties. ‘De winkel is altijd open’, zegt Douma.

Voor vragen en opmerkingen van varkenshouders is hij telefonische en per e-mail altijd bereikbaar. Op Twitter is hij te vinden onder Eric4varken.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer