Fosforbenutting varkenshouderij vastgesteld

Verordening 'PDV Minimum P-efficiëntie varkenshouderij' is vastgesteld en ter goedkeuring voorgelegd aan de SER. Dat meldt Productschap Diervoerder.

Fosforbenutting+varkenshouderij+vastgesteld
© Marcel Bekken

De verordening houdt in dat elke varkenshouder moet voldoen aan een minimum-fosforbenutting op zijn bedrijf. De beoogde handhaving verloopt via de Integrale Ketenbeheersing (IKB) organisaties.

Deze verordening hoort bij de aanpak van het bedrijfsleven om in 2015 een evenwicht op de mestmarkt te bereiken en het fosfaatoverschot te verminderen.

Nitraatrichtlijn

Een belangrijke aanleiding voor deze maatregel is het Europese fosfaatplafond, waaraan Nederland moet voldoen op basis van de Nitraatrichtlijn.

In de derogatiebeschikking van de Europese Unie is de fosfaatuitscheiding door de Nederlandse veehouderij vastgesteld op maximaal 173 miljoen kilo per jaar.

Drie sporen

De Nederlandse aanpak bestaat uit drie sporen: een betere benutting van mest in de land- en tuinbouw, de verwerking en export van mest en de verlaging van de fosfaatproductie in mest via voedingsmaatregelen, via Project Voerspoor.

LTO Nederland en Nevedi namens de diervoederindustrie werken sinds eind 2010 samen om dit voerspoor in te vullen.

Voerspoor

De rundveesector zette voor dit voerspoor een belangrijke stap door in een convenant af te spreken dat de diervoederindustrie generiek het fosforgehalte in alle rundveevoeders verlaagt.

In de varkenssector is gekozen voor aanpak op bedrijfsniveau. Boeren hebben daarom de verplichting voor het behalen van een minimum P-efficiëntie op bedrijfsniveau. Deze komt overeen met een P-benutting van 37 procent voor zeugen en 41 procent voor vleesvarkens.

Sancties

De verordening houdt in dat varkenshouders met sancties krijgen te maken als ze niet voldoen aan de norm. Het productschap wil de uitvoering in handen leggen van de IKB-organisaties.

De verordening treedt met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2013.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer