Copa%2DCogeca+wil+EU%2Dsteun+vleesveesector
© Douwe Korting

Copa-Cogeca wil EU-steun vleesveesector

De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca roept de Europese Unie (EU) lidstaten op om de Europese vleesveesector te hulp te schieten. Door de slechte weersomstandigheden is de voedervoorraad op sommige plaatsen zeer beperkt.

Bovendien stijgen de productiekosten, maar blijft de verkoopprijs laag, meldt Vilt.be 'De vleesveesector is niet langer winstgevend', stelt secretaris-generaal Pekka Pesonen vast.

Volgens Copa-Cogeca is de situatie in de Europese vleesveesector 'catastrofaal'. De koude, lange winter en de hevige regen in verschillende lidstaten hebben de voedervoorraden doen slinken.

Nederland

Voorzitter Leon Moonen van de LTO-vakgroep Vleesvee stelt dat ook Nederlandse vleesveehouders in problemen dreigen te komen. 'Maar het is nog niet zo extreem als in bijvoorbeeld Frankrijk en Ierland.'

GLB

Hij maakt zich vooral zorgen over hoe de verdeling van de GLB-gelden uitpakt voor zijn sector. 'Minder geld, moet over meer mensen worden verdeeld. De markt moet die inkomstendaling opvangen en het is nog de vraag of dat gebeurt.' Banken zijn volgens hem huiverig om nu financieringen te verstrekken. 'Zij willen eerst het GLB afwachten.'

Import

Moonen vindt ook de toenemende importen van rundvlees zorgelijk. 'Nu al wordt bijna de helft van al het rundvlees geïmporteerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  70 %
Meer weer