Jaarlijkse+faunaschade+landbouw%3A+%E2%82%AC+96+miljoen
© digitaal

Jaarlijkse faunaschade landbouw: € 96 miljoen

De totale faunaschade in de landbouw bedraagt jaarlijks zo'n 96 miljoen euro. Dat heeft het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) becijferd.

Ongeveer 35 miljoen euro van de schade wordt veroorzaakt door beschermde soorten. Boeren en telers krijgen daarvan zo'n 22 miljoen euro vergoed.

Van de beschermde soorten veroorzaken ganzen driekwart van de schade. Vogels als mezen en kraaien veroorzaken veel schade in de fruitteelt.

Niet-beschermde soorten

Volgens het CLM wordt zo'n 35 miljoen euro schade veroorzaakt door niet beschermde-soorten als de zwarte kraai, kauw, houtduif en konijn. Daar wordt geen vergoeding voor betaald.

Van deze 35 miljoen euro komt een groot deel voor rekening van de zwarte kraai en de kauw. Die brengen veel schade toe in graan en fruit.

Opmerkelijk

De hoogte van deze schadepost is opmerkelijk, stelt het CLM. Deze vrijgestelde soorten mogen namelijk vrijelijk worden bestreden als zij schade aan landbouwgewassen veroorzaken.

Andere kostenposten zijn schadepreventie ( 2,7 miljoen euro) en arbeidskosten voor het verjagen van vogels en zoogdieren ( 17,7 miljoen euro).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer