Instemming+GS+met+Fries+ganzenplan
©

Instemming GS met Fries ganzenplan

Het Friese plan 'Gans in balans' heeft de instemming van Gedeputeerde Staten (GS). Het voorziet in minder ganzen in de zomer en rust in de winter, met behoud van een schadevergoeding voor de landbouw.

In de notitie staat de Friese uitwerking van het landelijke ganzenakkoord tussen de Ganzen-7 en alle provincies. Provinciale Staten behandelen deze notitie in april.

Friesland heeft een eigen status op ganzengebied. In de winter zijn er meer dan elders in Nederland. Deze winterganzen krijgen extra bescherming. Voor deze trekganzen wordt een rustperiode ingesteld vanaf 1 november tot 1 maart.

Rustgebieden

Voor deze rustgebieden wordt geprobeerd een extra bijdrage te ontvangen via een Europese financiële bijdrage. Buiten de rustperiode en de rustgebieden mogen ganzen twee maanden langer worden verjaagd en bejaagd.

De gezamenlijke provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg, sloten eind vorig jaar een ganzenakkoord met de Ganzen-7.

Ganzen-7

In de Ganzen-7 zijn LTO, Boerennatuur, Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Vogelbescherming vertegenwoordigd.

De jagersverenigingen staan niet achter het akkoord. Zij zijn wel bereid enkele onderdelen van het akkoord mee uit te voeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer