%27Tuinbouwkoppen+moeten+bij+elkaar%27
© Jos van Leeuwen

'Tuinbouwkoppen moeten bij elkaar'

Tuinders moeten meer samenwerken om uitdagingen als hoge energiekosten en lage afzetprijzen het hoofd te bieden. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteren na een aantal bedrijfsbezoeken in de tuinbouwsector.

De staatssecretaris vindt dat de sector niet naar Den Haag moet kijken voor oplossingen.

'Ik snap het probleem van de hoge energiekosten, maar de tuinbouw krijgt al een verlaagd tarief op energiebelasting. Dat is een hoge uitzondering in Nederland die we met veel moeite hebben kunnen veiligstellen.'

Durven investeren

Dijksma vindt dat tuinders moeten samenwerken om bijvoorbeeld initiatieven als aardwarmte te ontwikkelen.

'Daarbij moeten telers over hun eigen schaduw heenstappen en durven investeren in grensverleggende innovaties die de hele sector ten goede komen. Als telers naar elkaar blijven kijken, gebeurt er niets.'

Oplossingen

Volgens Dick Hylkema van LTO Noord Glaskracht, die de bezoeken voor Dijksma organiseerde, werkt de sector aan oplossingen.

'Met het wegvallen van Productschap Tuinbouw moet de sector zelf in beweging komen om de belangrijke taken zoals onderzoek voort te zetten. Daar zijn we volop mee bezig.'

Ondernemersverhaal

Hij is blij dat de staatssecretaris de verhalen van de ondernemers heeft gehoord. 'Daarbij komen praktische zaken aan de orde, zoals de energiekosten en de problemen rond de etiketvoorschriften voor gewasbeschermingsmiddelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer