Brits Lagerhuis wil verbod op neonicotinoïden

Alle partijen in het Britse Lagerhuis hebben afgelopen week besloten dat per 1 januari 2014 imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam verboden worden op in voor bijen aantrekkelijke gewassen.

Het besluit volgde op een parlementaire enquête over mogelijke misstanden bij de toelating van neonicotinoïden voor de bestrijding van insecten.

Naast het tijdelijke verbod voor professioneel gebruik vindt het Lagerhuis dat de toelatingen voor particulieren per direct moeten worden ingetrokken. Verder moet de Britse regering zich in Brussel inzetten voor een Europees verbod op de genoemde middelen.

Langdurige ondervraagd

In het parlementaire onderzoek zijn onder meer wetenschappers en vertegenwoordigers van de chemische industrie langdurig ondervraagd.

Het uiteindelijke rapport meldt grote zorg over de nadelige gevolgen van grootschalig gebruik van neonicotinoïden op de gezondheid van honingbijen en andere bestuivende insecten.

Veldstudies

De onderzoekers concluderen dat veel mis is met de toelatingen.Daarbij wordt onvoldoende waarde gehecht aan eerdere veldstudies waaruit blijkt dat imidacloprid bij normaal gebruik zeer schadelijk is voor hommels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer