Telers Aalsmeer willen duurzame CO2-leiding

Onder glastuinders in Greenport Aalsmeer bestaat grote belangstelling voor afname van duurzame en betaalbare CO2 via een centraal leidingstelsel. Er is behoefte aan een jaarlijkse afname van 36.000 ton duurzame CO2.

Dat blijkt uit een inventarisatie naar de behoefte aan CO2- en restwarmte van de tuinbouwsector. Dat onderzoek is afgelopen winter in opdracht van Greenport Aalsmeer en LTO Noord uitgevoerd. Aan het onderzoek deden ruim 120 telers mee.

De resultaten werden afgelopen maandagmiddag gepresenteerd. 'We beginnen snel met vervolgacties om de investeringen in CO2-infrastructuur tot stand te brengen', stelde programmamanager Sander Voorn van Greenport Aalsmeer.

Warmtelevering

Ook de interesse onder de ondernemers voor een duurzame warmtelevering is aanzienlijk: maar liefst 74 procent van de geënquêteerden geeft aan warmte uit een leidingnet te willen afnemen.

Greenportbreed levert dit een afnamepotentieel op dat gelijk is aan een jaarlijkse gasverbruik van 45 miljoen kuub.

Draagvlak

'Met dit onderzoeksresultaat in handen zet Greenport Aalsmeer zichzelf als belangrijke partner voor leveranciers van CO2 en warmte op de kaart. Er is duidelijk draagvlak', stelt energiespecialist Rien Braun, die samen met Projecten LTO Noord het onderzoek uitvoerde.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer