CO2%2DSectorsysteem+wordt+verlengd
© Nieuwe Oogst

CO2-Sectorsysteem wordt verlengd

Het kabinet vraagt de Europese Commissie deze week goedkeuring voor de toepassing van de verlaagde energiebelastingtarieven op aardgas voor de glastuinbouw in 2013 en 2014. Als milieutegenprestatie wordt het bestaande CO2-Sectorsysteem voor de glastuinbouw voortgezet.

Deze zomer voerde de Nederlandse overheid informeel overleg met de Europese Commissie over de aanvraag. Gezien de uitkomsten besloot de overheid om het bestaande CO2-Sectorsysteem voort te zetten en een verbeterd systeem per 2015, 2 jaar later dan gepland, in te voeren.

De glastuinbouw ondersteunt deze inzet van de overheid. Hiermee ontstaat duidelijkheid over de aanpak per 1 januari 2013 wat betreft de energiebelasting op aardgas en de toepassing van het CO2-Sectorsysteem. Wel moet maximaal ingezet blijven worden op uitvoering van het huidige CO2-Sectorsysteem en de ontwikkeling van een verbeterd CO2-Sectorsysteem per 2015.

Individuele normen

In het huidige CO2-Sectorsysteem betalen alle tuinders mee als de CO2-emissie van de sector boven het afgesproken plafond komt. De glastuinbouw zet zich al sinds 2009 in voor de uitwerking van het verbeterde CO2-Sectorsysteem waarin de CO2 doelstelling van de sector wordt vertaald naar een individuele norm per bedrijf. In het voorstel wordt bij een lagere CO2-emissie dan de norm geld ontvangen en bij een hogere emissie dan de norm worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten en opbrengsten worden onderling verevend.

Het doel was dit systeem per 1 januari 2013 in te voeren. Deze datum wordt niet gehaald door de vragen die de Europese Commissie heeft gesteld bij het voorstel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer