IRS%3A+kou+weinig+gevolgen+bietenteelt
© Wim van Vossen

IRS: kou weinig gevolgen bietenteelt

Bietentelers die begin maart al hebben gezaaid, hoeven volgens het bietenonderzoeksinstituut IRS vanwege de huidige kou niet bang te zijn voor extra schieters in hun bietengewas tijdens het komend groeiseizoen.

Onderzoeker Noud van Swaaij van het IRS legt uit dat beneden 3 graden Celsius alle processen in het bietenzaad stilliggen. Het was de afgelopen periode dan ook op de meeste dagen te koud voor vernalisatie van het zaad.

De schieterinductie in een gewas suikerbieten neemt sterk toe als de maximumtemperatuur 42 dagen lang varieert tussen 3 en 12 graden Celsius.

'Eigenlijk is de kans dat schieters ontstaan na deze uitzonderlijk koude periode juist kleiner dan na een maand maart met normale temperaturen', vertelt Van Swaaij.

Kiemen onbeschadigd

IRS kreeg uit de praktijk signalen dat de gekiemde zaden op enkele vroeggezaaide percelen er gezond uitzien. De eerste percelen suikerbieten zijn gezaaid op een moment dat de temperaturen nog vrij hoog waren.

Daardoor kiemden de zaden relatief snel. In de grond lijken de kiemen onbeschadigd ondanks de kou. Overigens is volgens Van Swaaij aan het zaad niet te zien of er kans is op meer schieters in het gewas dan gewenst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer