Lozingswater kan emissievrij

Wageningen UR Glastuinbouw heeft zuiveringstechnieken ontwikkeld die 80 tot 100 procent van de gewasbeschermingsmiddelen uit het lozingswater van kassen verwijdert.

De technieken kunnen een bijdrage leveren aan het verder verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit in de glastuinbouw. Mogelijk kan een emissievrije teelt voorkomen dat bepaalde gewasbeschermingsmiddelen worden verboden, stellen de onderzoekers.

Een goede methode om bestrijdingsmiddelen uit spuiwater te reinigen is welkom bij de glastuinders. Dat is nodig omdat in het oppervlaktewater bij glastuinbouwconcentraties nog relatief veel restanten van middelen worden aangetroffen.

Waterstofperoxide

Wageningen UR heeft verschillende methoden onderzocht. Een combinatie van reiniging met waterstofperoxide en UV-licht haalt zo'n 80 procent van de gewasbeschermingsmiddelen uit het lozingswater.

Een techniek met ozon in combinatie met een koolfilter heeft evenveel rendement. Wanneer ozon met een actief koolfilter wordt toegepast, is een zuiveringsgraad van 100 procent mogelijk. Bij langdurig gebruik daalt het rendement van het filter.

Vervolgonderzoek

In een vervolgonderzoek zal de combinatie van actief koolfilter met oxidatietechnieken worden geoptimaliseerd met aandacht voor kosten en effectiviteit.

Verder zullen in het Innovatie en Demonstratie Centrum Water van Wageningen UR Glastuinbouw nieuwe zuiveringstechnieken worden geprobeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer