LTO+kritisch+over+Rli%2Drapport
© LTO Nederland

LTO kritisch over Rli-rapport

LTO is kritisch over het vandaag verschenen advies van de Raad van de leefomgeving en infrastructuur (Rli) over de toekomst van de land- en tuinbouw in Nederland.

De agrarische sector moet verduurzamen om in de komende decennia toekomstbestendig te zijn, stelt de Rli.

LTO is het eens met die stelling. Maar de duurzaamheidsslag wordt door de Nederlandse boeren en tuinders al voortvarend opgepakt, stelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. 'De Raad doet net of die verduurzaming nog moet beginnen maar in de praktijk pakken boeren en tuinders het heel voortvarend op.'

Voorop

'Internationaal gezien lopen we voorop als het gaat om milieubewuste teelt en dierwelzijn', zegt Maat. 'Ook in ketenverband maken we stappen. Kijk maar naar initiatieven als de Duurzame Zuivelketen, Kas als Energiebron en sterrenvlees in de winkels.'

Hard speelveld

Maat erkent dat de sector nog verder moet verduurzamen om toekomstbestendig te blijven.' Maar we moeten dat doen in een hard internationaal speelveld', zegt hij.

'Binnenkort start Europa vrijhandelsonderhandelingen met Amerika en Canada. Dan kunnen we te maken krijgen met import van goedkoop vlees en zuivel die niet aan de Europese eisen voldoen. Dat is de realiteit waarbinnen onze agrarische ondernemers moeten werken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer