RLi: landbouw in Nederland blijft belangrijk

De productie van de land- en tuinbouw blijft de komende 25 jaar belangrijk voor Nederland. Al was het maar om de agrofoodketen te ondersteunen, het landschap te beheren en als aanjager van landbouwkennis.

RLi%3A+landbouw+in+Nederland+blijft+belangrijk
© Marcel Bekken

In het advies van de Raad van de leefomgeving en infrastructuur (RLi) wordt de primaire productie niet langer gezien als een belangrijke bouwsteen van de Nederlandse economie.

'Het boerenbedrijf is belangrijk als onderdeel van de agrofoodketen', zegt Niels Koeman, commissievoorzitter van het advies ‘Ruimte voor duurzame landbouw’.

Schade

Zonder de primaire sector kan de agrofoodsector niet bestaan, meent Koeman die het lang verwachtte advies toelichtte. 'Als die pijler verdwijnt, brengt dat de gehele keten schade toe.'

Daarbij is Nederland innovatiekoploper in de land- en tuinbouw. 'Die kennis is een belangrijk exportproduct', concludeert de raad.

Verzoenen

De sector moet de komende decennia een verduurzamingslag maken om toekomstbestendig te zijn. Daarbij moet de boerenstand zich verzoenen met de samenleving en investeren in het sluiten van kringlopen, duurzame energie en dierwelzijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer