Fabrieken+halen+nog+meer+veevoer+terug
© Trust Feed

Fabrieken halen nog meer veevoer terug

De Nederlandse voerfabrieken halen deze week opnieuw voer met mogelijk aflatoxinevervuiling terug bij melkveehouders. Het gaat naar schatting om nog eens enkele honderden bedrijven.

Trust Feed, de organisatie die de veiligheid van veevoer borgt voor 85 procent van de markt, stelde eind vorige week dat de volledige terughaalactie van voer met maïs uit Servië, Hongarije of Roemenië was afgerond. Alle voer waarin maïs zat met een theoretisch risico was teruggehaald.

Naar nu bekend wordt, besloot het bestuur vrijdagmiddag tot een aanvullende voorzorgsmaatregel. Die voorzorgsmaatregel is dat nu ook alle voer met maïs waarin minder dan 1 ppb (parts per billion, delen per miljard) aan aflatoxine zit; wordt teruggehaald.

Nieuwe risicoafweging

De aanvullende maatregel is genomen na een nieuwe afweging van de risico's, zegt directeur Francine van Rossem. De afgelopen twee weken werden eerst de partijen teruggehaald waarin 30 procent of meer van de betreffende maïs was verwerkt.

Daarna is voer teruggehaald dat op basis van analyseresultaten maïs bevatte met meer dan 1 ppb aflatoxine. Nu wordt deze week ook alle voer met minder dan 1 pbb aan aflatoxine teruggehaald. De toegestane grens aan aflatoxine in veevoer ligt op 5 ppb.

Uitval Cees 't Hart

Dat er een verband is tussen de uitval van zuiveltopman Cees 't Hart, die een dag eerder de voerindustrie naar aanleiding van de aflatoxineaffaire publiekelijk schoffeerde, lijkt aannemelijk.

Van Rossem wil niet reageren. 'Ik kan daar iets over zeggen, maar het garanderen van de veiligheid lijkt me daarmee niet gediend. Daar richt ik me nu liever op.'

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer