Tekort aan tarwe dreigt in EU

Als in de Europese Unie (EU) dit jaar niet vroeg tarwe kan worden geoogst dan bestaat de kans op een tekort in de periode van mei tot juli 2013.

Tekort+aan+tarwe+dreigt+in+EU
© Anton Dingemanse

De voorraden aan tarwe in de EU zijn lager dan voorgaande jaren. Dat heeft onder meer te maken met de relatief kleine oogst van 2012 en de hoge exportcijfers.

Vanuit de Europese Unie is inmiddels al 15,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd. De Europese Commissie ging in eerdere berekeningen voor de graanbalans uit van een tarwe-export van 14,9 miljoen ton voor het hele seizoen 2012-2013.

Koude maand

Het huidige koude weer in delen van Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk heeft volgens analisten geen negatieve invloed op de wintertarwe. Wel kan een koude maand maart de oogst in de EU vertragen.

Volgens het weekbericht granen van Productschap Akkerbouw daalden de tarwenoteringen op de Europese markten aanvankelijk deze week. Later was sprake van enig herstel.

Notering voertarwe

In Nederland op de regionale landbouwbeurzen daalden de noteringen met 1 tot 5 euro per ton. Voor voertarwe variëren de noteringen globaal van 225 tot 235 euro per ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer