NMV+en+NAV%3A+ganzenakkoord+werkt+niet
© Arno de Snoo

NMV en NAV: ganzenakkoord werkt niet

Het akkoord dat is ondertekend door de G7 en de provincies is niet voldoende om de ganzenschade terug te brengen. Dat stellen de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de jagersverenigingen KNJV en NOJG in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

De vier partijen zijn het eens met doel om het aantal ganzen terug te brengen naar het niveau van 2005. Maar de middelen en de schadevergoedingen die in het G7-akkoord zijn afgesproken, zijn te beperkt om dat doel te bereiken, stellen zij.

Schadevergoeding

De boerenbelangenverengingen NMV en NAV willen een realistische schadevergoeding voor bedrijven met percelen die in de rustgebieden liggen. De grond zou daar minder waard worden en de pachtprijs zakken.

Meer middelen

De jagers willen ook buiten de nu ingestelde rustperiode kunnen jagen en meer middelen voor de jacht ter beschikking hebben. 'Alleen dan maken we een kans om het aantal ganzen naar het gewenste aantal te verminderen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  28° / 11°
  10 %
 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 14°
  10 %
Meer weer