Onderzoek naar voorspelbaarheid vaasleven

De gezamenljike sierteeltsector gaat onderzoeken hoe de levensduur van bloemen en planten beter te voorspellen is. De sector wil dit doen door beter zicht op de productie- en transportketen.

Productschap Tuinbouw heeft 200.000 euro beschikbaar gesteld voor het project met de naam GreenChainge. Het ministerie van Economische Zaken voegt daar 325.000 euro voor wetenschappelijk onderzoek door Wageningen UR bij uit het fonds voor topsectoren.

Brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB, die het project coördineert, en LTO Groeiservice zorgen voor testen van de onderzoeksresultaten in de keten. Daarnaast werken tal van import- en exportbedrijven en telers samen aan het project.

Afrika

Naast de voorspelbaarheid van het vaasleven is het duurzamer maken van de vervoersstromen voor import en export een extra doel. GreenCHAINge past in PT-programma gericht op besparing van energie en CO2-uitstoot.

Het project ligt in het verlengde van VGB-programma Greenrail voor sierteeltspoorvervoer. Samen met importerende handelsbedrijven wil de VGB deze keer onder meer bloemen uit Oost-Afrika (Mombassa in Kenia) naar Europa verschepen.

Cultivar

Een deel van het onderzoek is bedoeld om cultivars te zoeken die het geschiktst zijn voor geconditioneerd langdurig zeetransport per container en aansluitend vervoer in de keten, zodat een goede voorspelling van het ‘vaasleven’ bij de consument mogelijk is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer