Weinig+vraag+naar+vrije+uien
© Nieuwe Oogst

Weinig vraag naar vrije uien

Het is opvallend op de uienmarkt dat er ondanks een behoorlijke afzet nauwelijks prijsbewegingen zijn.

De handel heeft nog weinig interesse voor vrije uien. Wel worden de verplichtingen die zijn aangegaan met telers vlot afgehandeld. Dat duidt er volgens Bureau Uienmarktinformatie (BUI) in elk geval op dat de afzet goed doorloopt.

Omdat de sorteercapaciteit van de verwerkers de afgelopen jaren sterk is toegenomen, is er minder noodzaak voor de bedrijven om een grote werkvoorraad aan te leggen.

BUI gaat ervan uit dat de handel met name terughoudend is met inkopen omdat onduidelijk is welke kant de markt opgaat.

Export

Voor de export van Nederlandse uien blijft de vraag uit Afrika voorlopig nog van belang. Binnen Europa worden met name veel uien geleverd naar Groot-Brittannië omdat in dat land een deel van de oogst in de grond bleef zitten.

Rusland heeft ook belangstelling voor Nederlandse uien. Probleem is echter dat de afzet moeilijk uit de verf komt vanwege hoge invoerrechten. De uien uit Oekraïne zijn vrijgesteld en daarom vooralsnog prijstechnisch interessanter voor de Russen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  20 %
 • Maandag
  9° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 6°
  50 %
Meer weer