Draagvlak teeltregelingen plantgezondheid

Voor het voorzetten van teeltregelingen die in het belang zijn van de plantgezondheid is onder akkerbouwers groot draagvlak.

Dat blijkt uit een opiniepeiling die de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) hield via internet onder leden en niet-leden. Doel was het inventariseren van draagvlak om taken van Productschap Akkerbouw (PA) ook in de toekomst te blijven uitvoeren.

Van de 418 deelnemers noemt 91 procent plantgezondheid van groot belang, 64 procent vindt dat bevordering van plantgezondheid verplicht zou moeten zijn en 70 procent is voor een boeteregeling bij het niet naleven van regels.

Teeltonderzoek

Van de akkerbouwers in het NAV-onderzoek wil 70 procent dat collectief gefinancierd teeltonderzoek in stand blijft na opheffing van PA. Van 16 procent hoeft dat niet.

Enkele voorstanders van verplichte betaling stellen wel als voorwaarde dat alle belanghebbenden van onderzoek zouden moeten meebetalen.

Prijs- en marktinformatie

Het belang van prijs- en marktinformatie en promotie achten de akkerbouwers over het algemeen groot. Er is echter slechts beperkt draagvlak om dit collectief te bekostigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer