‘Samen werken aan betere aardappelprijzen’

Aardappeltelers en de verwerkende industrie hebben elkaar nodig voor een sterkere marktpositie met eerlijke opbrengstprijzen, vindt Dick Zelhorst, directeur grondstoffen van de Aviko-groep.

%E2%80%98Samen+werken+aan+betere+aardappelprijzen%E2%80%99
© Aviko

Zonder samenwerking is er volgens Zelhorst geen toekomst voor de aardappelketen in Nederland. 'We hebben een sterke keten', zegt hij. 'Het is nu de vraag hoe we de kansen in de markt het beste kunnen verzilveren.'

Zelhorst constateert op de wereldmarkt legio mogelijkheden voor de afzet van aardappelproducten en dan met name friet. 'Wel is de concurrentiestrijd voor de afzet van friet agressief. Prijsoorlogen worden vooral uitgevochten over de rug van de telers en industrie.'

Volatiele wereldmarkt

Telers en industrie moeten daarom meer samen optrekken, stelt Zelhorst. 'We kunnen dan de teelt en grondstofbehoefte beter op elkaar afstemmen. Ook zijn er meer mogelijkheden om samen de prijsrisico’s op een volatiele wereldmarkt te dragen.'

Aviko biedt volgens Zelhorst samen met de telerscommissie een breed pallet aan contractvormen aan. 'Telers kunnen daarbij vanuit hun eigen risicoprofiel kiezen voor meer marktkansen of juist voor prijszekerheid.'

Zelhorst gaf eerder deze week vanuit het perspectief van de Aviko-groep zijn kijk op de aardappelmarkt tijdens een bijeenkomst van NAV in Lelystad.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer