Hoger peil: grond minder waard

Waterschap Rijn en IJssel wil het waterpeil in het Rijnstrangengebied bij Zevenaar verder verhogen om natuurontwikkeling mogelijk te maken. Dat gaat ten koste van de waarde van de landbouwpercelen, concludeert Adviescommissie Rijnstrangen.

Hoger+peil%3A+grond+minder+waard
© Nieuwe Oogst (RL)

Peilverhoging in de Rijnstrangen is van belang voor rietmoeras en moerasvogels. Gevolg van de peilverhoging tot maximaal 10,70 meter boven NAP is vernatting en schade voor landbouwpercelen in het gebied.

Zes boeren spanden rechtszaken aan tegen het waterschap en provincie Gelderland. Uit de uitspraak van 24 december 2008 van de Arnhemse rechtbank blijkt dat waterschap Rijn en IJssel heeft toegezegd dat alle schade van de boeren wordt vergoed, dus niet alleen de opbrengstschade.

Waterhuishouding

De adviescommissie stelt dat bij schade door peilverhoging de grond 3.000 euro per hectare minder waard is. Dat kan bij een sterk veranderende waterhuishouding oplopen naar 10.000 euro per hectare, afhankelijk van kwaliteit, ligging en waterhuishouding van het perceel.

Waterschap Rijn en IJssel bekijkt nu hoe met de conclusies van de adviescommissie om te gaan. Onduidelijk is welke gevolgen het rapport heeft voor andere gebieden in Nederland die te maken hebben met peilverhoging, bijvoorbeeld in en rond Natura 2000-gebieden.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer