Chinese+landbouw+grote+vervuiler
©

Chinese landbouw grote vervuiler

Door de intensivering van de landbouw is China een van de grootste stikstofvervuilers in de wereld. Dat meldt directeur Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut.

De snelle economische groei in China gaat gepaard met een grote aanslag op het milieu. De afgelopen weken werd de ernstigste smog ooit gemeten en inmiddels is China de Verenigde Staten voorbijgestreefd als grootste broeikasgasproducent.

Nu blijkt dat China ook een van de grootste stikstofvervuilers van de wereld is geworden. Hierover is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature .

Stikstofproblematiek

Erisman houdt zich al jaren bezig met de stikstofproblematiek in Nederland en internationaal. Stikstof wordt onder meer door de landbouw via de grootschalige
toepassing van kunstmest en dierlijke mest in het milieu gebracht.

Hij toont met zijn Chinese collega’s in het artikel aan dat de stikstofemissies in China fors zijn toegenomen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag van stikstof in regenwater nam toe van 13 kilo in 1980 naar 21 kilo stikstof per hectare in 2010.

Prioriteit aan milieu

Stikstofemissies worden veroorzaakt door de sterk geïntensiveerde landbouw en het hoge energiegebruik in industrie en transport. De Chinese overheid moet naast de prioriteit die zij aan voedselproductie geeft, ook prioriteit geven aan het milieu, luidt het advies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer