EU wil uitgebreide dna-testen paardenvlees

De Europese Commissie wil dat alle lidstaten twee rondes van dna-tests uitvoeren op voedselproducten op basis van runderen.

Het zou gaan om in totaal 2.500 testen op paarden-dna in een periode van dertig dagen. De Standing Committee on the Food Chain and Animal Health (Scofcah) vergadert morgen over de technische uitvoering hiervan.

Op deze manier moet het schandaal, waarbij paardenvlees als rundvlees is verkocht zonder dat consumenten daarvan op de hoogte waren, binnen de perken worden gehouden.

Ontstekingsremmer

Ook wil Europese Unie commissaris Tonio Borg dat de lidstaten vierduizend tests uitvoeren om in paardenvlees op zoek te gaan naar de ontstekingsremmer fenylbutazon. De resultaten zouden op 15 april bekend worden gemaakt, meldt persbureau AP.

De spil in het schandaal is mogelijk de Nederlandse ondernemer Jan Fasen, eigenaar van Draap Trading. Hij zou 60 ton paardenvlees hebben gekocht bij een Roemeense slachthuis.

Het in Cyprus geregistreerde Draap sloeg het vlees op in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Vanuit daaruit zou het zijn doorgestuurd naar de Franse leverancier van de diepvrieslasagnes waarin paarden- in plaats van rundvlees bleek te zitten.

Onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed gisteren onderzoek bij het bedrijf in Breda.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer