Emissiefactoren+melkveestal+herzien
© ps

Emissiefactoren melkveestal herzien

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat de emissiefactoren voor melkvee actualiseren. Dat antwoordde zij deze week op Kamervragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

De actualisatie houdt in dat bij de beoordeling van emissiearme vloersystemen geen vergelijking wordt gemaakt met de oude norm van 11 kilo ammoniak per dierplaats, maar waarschijnlijk met de geactualiseerde waarde van 13,5 kilo.

Vorig jaar werd duidelijk dat de metingen van verschillende vloeren en stalsystemen hogere emissiewaarden opleverden dan aanvankelijk was berekend.

Onderzoek

Uit onderzoek van Wageningen UR bleek echter dat de emissie uit traditionele ligboxenstallen ook hoger is dan de huidige norm van 11 kilo ammoniak per dierplaats. Deze nieuwe metingen houden rekening met het feit dat de stallen ruimer zijn en dat er meer roostervloer per koe beschikbaar is.

Het is nog niet duidelijk wat de actualisatie voor gevolgen heeft voor de berekende uitstoot van ammoniak in Nederland. Daarvoor moet de maximale emissiewaarde voor melkveestallen ook in het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij worden aangepast, aldus de staatssecretaris.

Ingangsdatum

De beoogde ingangsdatum voor dit besluit is 1 januari 2014.

Ida Hylkema

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer