Giertank+blijft+museumstuk
©

Giertank blijft museumstuk

Boeren die hoop putten uit het deze week losgebarsten ammoniakdebat, hoeven er niet op te rekenen dat de giertank ooit weer van stal komt. Dat blijft een museumstuk.

De nieuwe inzichten leiden op z’n gunstigst tot toestemming voor alternatieve methodes van bovengronds mestuitrijden of meer ruimte voor bedrijven bij Natura 2000-gebieden, zo valt op te maken uit reacties van betrokkenen bij het debat over ammoniak-metingen.

LTO-mestspecialist Wiebren Van Stralen en WUR-wetenschapper Egbert Lantinga zeggen afzonderlijk van elkaar dat het niet reëel is dat de oude giertank terugkeert in de landerijen. ‘Ook bij de best denkbare meetmethode geeft dat te veel verliezen.’

Duo-Spray

Wel hebben beide mannen hoop dat er groen licht komt voor alternatieve bovengrondse methodes van mestaanwending, zoals de DuoSpray of de sleepvoet. Verder kan vervolgonderzoek een revolutionaire wending geven aan de discussie over ammoniakdepositie. Boeren bij Natura 2000-gebieden krijgen dan meer ruimte.

Dat vervolgonderzoek, waar gerenommeerde Wageningen-onderzoekers in een gezamenlijk statement (zie pdf) nu ook voor pleiten, moet nu uitwijzen wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

Als het meezit, blijk straks dat de afgesproken verlaging van 10 kiloton aan ammoniak al is bereikt.

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer