Methode voorkomt onnodig spuiten fruitteelt

Wageningen UR heeft een methode ontwikkeld waarmee perentelers kunnen voorkomen dat ze onnodig preventief spuiten tegen de veroorzaker van zwartvruchtrot.

Een nieuwe DNA-test maakt het nu mogelijk om de aanwezigheid van de veroorzaker van zwartvruchtrot op perenpercelen vroegtijdig aan te tonen.

Voor dergelijke tests moeten in het vroege voorjaar steekproefsgewijs monsters worden genomen van dood organisch materiaal uit een perenperceel.

Stemphylium vesicarium

Met de nieuwe DNA-toets kan worden vastgesteld in welke hoeveelheden de veroorzaker van de ziekte, de schimmel Stemphylium vesicarium, op het perceel aanwezig is. Het spuitschema kan daar vervolgens op worden aangepast.
Het is de bedoeling dat Nederlandse perentelers in het voorjaar van 2013 voor het eerst van de toets gebruik kunnen maken.

Praktijkproef

De nieuwe toets wordt gedurende één jaar als beperkte praktijkproef met FruitConsult tegen kostprijs aangeboden door BLGG AgroXpertus.

Daarna wordt bekeken of de toets in het assortiment van BLGG AgroXpertus kan worden opgenomen. De werkwijze is in opdracht van Productschap Tuinbouw en in samenwerking met BLGG Research en Fruitconsult ontwikkeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer