Boete vanwege kartel plantuien

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet zeven bedrijven die eerstejaars plantuien telen, verwerken en verhandelen voor verboden kartelafspraken over de productie in 2009.

Boete+vanwege+kartel+plantuien
© Anton Dingemanse

Volgens de NMa probeerden de ondernemers door het aanbod te verkleinen een hogere prijs voor de plantuien te krijgen. Om het eens te worden over het vernietigen van plantuien is bovendien concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld.

De boete van in totaal ruim 4 miljoen euro is opgelegd aan Triumfus Onion Products Onion Sets, TOP Cultures France, M. Maas Kruiningen, Steketee Yerseke, A.C. Mosselman, Handelmaatschappij Kesselaar, Agpro Onions en Rijk Onion Sets.

80 procent van aanbod

Deze ondernemingen zijn samen goed voor zo'n 80 procent van het aanbod van eerstejaars plantuien dat Nederlandse ondernemingen laten telen. Van de totale omzet van de betrokken bedrijven wordt 60 procent behaald binnen de Europese Unie.

De hoogte van de boete is op deze Europese omzet gebaseerd. In Nederland wordt jaarlijks zo'n 50.000 ton plantuien geproduceerd. Het kartel is aan het licht gekomen door anonieme tips bij de informatie- en tiplijn van NMa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer