AH tikt ganstrek-ondernemer op vingers

Albert Heijn wil niet dat supermarktondernemer Frank Scheepers uit het Limburgse Grevenbicht zich als sponsor verbindt aan het evenement 'gawstrèkke', oftewel ganstrekken.


Ganstrekken is een traditie in Grevenbicht waarbij ruiters een vooraf gedode en geprepareerde gans proberen te onthoofden, die boven de weg aan de poten is opgehangen.

De winnaar wordt tot Ganzenkoning gekroond, waarna wordt aangeschoven voor het ganzenmaal’, zo meldt de zogeheten folkloristische vereniging Gawstrèkkers Beeg op haar website. Scheepers is een van de sponsors.

Kritiek

Op de website is te zien dat de ondernemer het evenement sponsort onder eigen naam en geen gebruik maakt van de naam Albert Heijn, of een logo van de supermarktketen. ‘In het verleden heb ik dit onder de naam van Albert Heijn gedaan en daarvoor ben ik op de vingers getikt door het hoofdkantoor.’

Beleid

Albert Heijn zelf is not amused over het initiatief van Scheepers, meldt het supermarkt-vakblad Distrifood. ‘Schepers sponsort het ganstrekken weliswaar onder eigen naam, maar als ondernemer is hij onlosmakelijk verbonden met de naam Albert Heijn. Het mag duidelijk zijn dat zoiets niet past binnen het sponsorbeleid van Albert Heijn. Wij gaan vandaag nog rond de tafel met de ondernemer’, zegt AH-woordvoerder Dagna Hoogkamer in een reactie.

Ook zal Albert Heijn op zijn Facebookpagina een statement plaatsen waarom de supermarktketen niet wil dat de naam van het bedrijf is verbonden aan het ganstrekken.

Achtergrond

Scheepers is van mening dat de kritiek het gevolg is van onwetendheid over de achtergrond van het evenement. ‘Het gaat hier niet om dierenleed. Het is een gans die hier speciaal voor is gefokt. Het dier heeft als het ware het leven gehad van een prins. De gans sterft door een spuitje van de dierenarts.’

Scheepers is een liefhebber van het ganstrekken. ‘Het is een jaarlijkse traditie waar ik helemaal achter sta. De mensen die kritiek hebben, zou ik graag willen uitnodigen om het met eigen ogen te zien. Wellicht dat ze er dan anders over gaan denken.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer