€ 300 behandelbedrag Faunafonds van tafel

De Ganzen 7 (G7) en de provincies hebben een akkoord bereikt over terugbrenging van het aantal zomerganzen in Nederland. Het door LTO zo veroordeelde behandelbedrag van 300 euro is van tafel.

%E2%82%AC+300+behandelbedrag+Faunafonds+van+tafel
© Ruud Ploeg

De vaste vergoedingen in de foerageergebieden komen te vervallen. Daarvoor in de plaats komt een schadevergoeding van 130 procent van de geleden schade, zo zijn de provincies en de G7 overeengekomen.

'De vergoeding van de ganzenschade buiten de foerageergebieden komt op 95 procent', vertelt Peter de Koeijer die namens LTO zitting heeft in de G7.

Behandelbedrag

Een belangrijk punt in de onderhandelingen is het behandelbedrag. De provincies wilden dat de boeren 300 euro gaan betalen, voordat zij bij het Faunafonds een vergoeding kunnen vragen van de schade die wild op hun bedrijf veroorzaakt.

Dat bedrag is nu van tafel, meldt De Koeijer.

Financiering

De ganzenschade wordt gedekt door een jaarlijkse bijdrage van het rijk van 12,5 miljoen euro. Dat geld wordt verdeeld over de provincies. Daarnaast kan voor de foerageergebieden financiering worden aangevraagd in Brussel.

Ook de besparingen die zijn gerealiseerd in het Faunafonds komen ten goede aan de ganzenbestrijding.

Methoden

De Faunabeheereenheden kunnen nu hun ganzenaanpak in de praktijk brengen. Daarvoor zijn verschillende methoden, zoals gecoördineerd afschot, vangen, eieren schudden en het minder aantrekkelijk maken van natuurgebieden, beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer