Uienexport heeft hoogtepunt gehad

De export van uien lijkt voorlopig z'n hoogtepunt gehad te hebben. Dat constateert het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw in haar wekelijkse martanalyse.

Het beeld van de laatste weken, van veel export naar een breed pakket afnemende landen, maakt plaats voor een terughoudender opstelling bij een aantal belangrijke Afrikaanse afnemers, zo constateert BUI.

Volgens het bureau hebben met name de Afrikaanse landen de laatste weken zoveel uien vanuit Nederland geïmporteerd, dat er eerst voorrang wordt gegeven aan het wegwerken van die import. Het terugzakken van de exportvraag zal gevolgen hebben voor de afzet van uien de komende periode, verwacht BUI.

Voldoende zekerheid

Eén van die gevolgen is dat de Nederlandse handel voldoende zekerheid wil hebben over de afzetmogelijkheden. Dat betekent meer terughoudendheid bij de aankoop van veldgewas uien.

Insiders geven aan dat de notering van gele uien deze week in Emmeloord hiervoor al enige richting geeft.

Rode zaaiuien

De notering van rode zaaiuien in Emmeloord valt deze week in positieve zin op. Met een stijging van 27,9 procent voor de fijne sortering en 19,6 procent voor de grove sortering, wordt duidelijk dat rode uien met een bovengemiddelde kwaliteit lastig te zoeken zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer